QuickScan-Handschrift kan je helpen bij de screening van kinderen met handschriftmoeilijkheden

Het ministerie van OCW heeft geld vrijgemaakt om leerlingen met achterstanden a.g.v. de langdurige lock-down periodes te helpen. Op de menukaart van het Nationaal Programma Onderwijs staan evidence-based interventies voor deze leerlingen. Op de website Onderwijskennis.nl lees je over de aandachtsgebieden. Bij de aanbevelingen voor het bevorderen van schrijfonderwijs is ook aandacht voor handschriftonderwijs opgenomen. Handschriftinterventies zijn dus te bekostigen uit NPO-gelden.

Het NPO-advies Schrijfonderwijs kun je vinden op www.onderwijskennis.nl/themas/schrijfonderwijs

 

Screenen met de QuickScan-Handschrift

Onderwijskennis.nl heeft ons advies overgenomen om de QuickScan-Handschrift te gebruiken om kinderen met handschriftmoeilijkheden op te sporen.

Leerkrachten van groep 3-8 kunnen binnen 30 minuten een beeld krijgen van 'groene' schrijvers en kinderen met een 'oranje of rood' handschrift. Ook voor de oudste kleuters hebben we een QuickScan 'klaar om te schrijven' ontwikkeld.

Kinderen met een 'oranje of rood' handschrift hebben vaak baat bij extra ondersteuning in de klas. Met een korte periode gerichte instructie en extra oefenen vinden zij weer aansluiting bij het handschriftniveau van de groep!

Lees ook: www.onderwijskennis.nl/artikelen/wie-schrijft-die-blijft

 

Hoe ziet de QuickScan-Handschrift eruit?

In mei 2021 hebben we de QuickScan-Handschrift geintroduceerd en met feedback van gebruikers enigzins aangepast.

De QuickScan inclusief handleiding vind je hier: www.schrijvennl.nl/xx/quickscan/

Op 3 juni 2021 hebben we een gratis webinar gegeven over de QuickScan: je vindt hier de link naar dit webinar: vimeo.com/559987895

We ontvangen regelmatig vragen over de beoordeling van de leesbaarheid. Binnenkort voegen we enkele voorbeelden toe! Heb je vragen over de beoordeling? Aarzel niet en neemt contact op via schrijvenNL.nl@gmail.com

 

Help je mee met het in kaart brengen van de omvang van handschrift problemen bij kinderen?

Al bijna 100 leerkrachten hebben een QuickScan-Handschift in hun groep uitgevoerd en de aantallen liegen er niet om: leerkrachten leggen gemiddeld tenminste 30% van de handschriften op de oranje-rode stapel. Soms ligt het percentage zelfs op 50% van de leerlingen.

Om een betrouwbare uitspraak over alle groepen te kunnen doen hebben we uitkomsten van tenminste 250 groepen nodig!

Help je mee? Stuur dan een foto van het Invulblad Leerkracht naar SchrijvenNL.nl@gmail.com

Lees meer: www.schrijvennl.nl/xx/quickscan/

 
 
 
 
 

 

 

 

Contact SchrijvenNL

SchrijvenNL.nl@gmail.com

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Mogelijk gemaakt door Webnode